Blog

Acne: dit moet je erover weten

Acne, een veelvoorkomend huidprobleem dat zich zeker niet beperkt tot de tienerjaren, vormt een uitdaging voor zowel fysieke als emotionele welzijn. In dit blog gaan we in op wat acne nou precies is, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe het mensen van alle leeftijden kan beïnvloeden. Van hormonale veranderingen tot genetica, stress en externe factoren, de wortels van acne zijn divers en vaak complex. We leggen het je allemaal uit! En mocht je daarna nog vragen hebben? Stuur ons dan een berichtje, dan beantwoorden we al je vragen.

Wat is acne?

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat vooral tijdens de tienerjaren voorkomt, maar ook volwassenen kunnen ermee te maken krijgen. Het wordt gekenmerkt door puistjes, mee-eters, rode bultjes en soms zelfs pijnlijke onderhuidse ontstekingen op verschillende delen van het lichaam, zoals het gezicht, de nek, de borst en de rug. Acne kan zowel fysiek als emotioneel belastend zijn, omdat het de huidtextuur en het zelfvertrouwen kan beïnvloeden.

Wat veroorzaakt acne?

Acne ontstaat wanneer de talgklieren in de huid overactief worden, waardoor ze te veel talg produceren. Dit kan resulteren in verstopte poriën en de groei van bacteriën, zoals Propionibacterium acnes. De combinatie van overtollige talg, dode huidcellen en bacteriën leidt tot ontstekingen en de vorming van puistjes.

Hoewel de exacte oorzaak van acne niet volledig duidelijk is, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan:

 • Hormonale veranderingen: tijdens de puberteit en de menstruatiecyclus kunnen hormonen, zoals testosteron, leiden tot een verhoogde talgproductie, wat acne kan veroorzaken.
 • Verstopte poriën: wanneer dode huidcellen zich ophopen en zich vermengen met talg, kunnen poriën verstopt raken en acne veroorzaken.
 • Bacteriële infectie: de aanwezigheid van bacteriën in de verstopte poriën kan ontstekingen en puistjes veroorzaken.
 • Genetica: als acne in je familie voorkomt, heb je mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen ervan.
 • Stress: hoewel stress geen directe oorzaak van acne is, kan het wel bijdragen aan de verergering van bestaande acne.

Bij wie komt acne voor?

Acne treft mensen van alle leeftijden, maar komt vooral voor tijdens de adolescentie. Hormonale veranderingen tijdens de puberteit spelen een grote rol bij het ontstaan van acne op deze leeftijd. Veel tieners ervaren milde tot matige acne, die vaak vanzelf verbetert naarmate ze ouder worden.

Het is echter belangrijk op te merken dat acne niet beperkt blijft tot tieners. Volwassenen kunnen ook last hebben van acne, zelfs als ze er tijdens hun tienerjaren geen problemen mee hadden. Volwassen acne kan veroorzaakt worden door hormonale schommelingen, stress, gebruik van bepaalde medicijnen, cosmetica of andere externe factoren.

De verschillende acne behandelingen

Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingen beschikbaar om acne onder controle te krijgen en de huid te verbeteren. De juiste behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst van de acne, de huidgevoeligheid en andere individuele factoren. Hier zijn enkele veelvoorkomende acne behandelingen:

 • Topische crèmes en gels: deze bevatten vaak actieve ingrediënten zoals benzoylperoxide, salicylzuur of retinoïden, die helpen bij het verminderen van talgproductie, het exfoliëren van dode huidcellen en het bestrijden van bacteriën.
 • Antibiotica: zowel in de vorm van crèmes als orale medicatie kunnen antibiotica helpen bij het verminderen van ontstekingen en bacteriële infecties die acne veroorzaken.
 • Anticonceptiepillen: voor vrouwen kan het gebruik van bepaalde anticonceptiepillen met hormonen zoals oestrogeen en progestageen helpen bij het reguleren van hormonen die acne veroorzaken.
 • Isotretinoïne: dit is een zeer effectieve behandeling voor ernstige acne die niet reageert op andere behandelingen. Isotretinoïne wordt alleen voorgeschreven onder strikt medisch toezicht vanwege mogelijke bijwerkingen.

Daarnaast kunnen aanvullende behandelingen zoals chemische peelings, microdermabrasie, lasertherapie en lichttherapie worden gebruikt om de huidtextuur te verbeteren en acne te verminderen.

De verschillende acne behandelingen

Naast het bestrijden van actieve acne-uitbraken is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de behandeling van acne littekens. Acne kan namelijk littekens achterlaten op de huid, vooral wanneer het onbehandeld of onjuist behandeld is. Deze littekens kunnen variëren van putjes en deuken tot rode plekken op de huid.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om acne littekens te verminderen en de huidtextuur te verbeteren. Enkele veelvoorkomende behandelopties zijn:

 • Dermabrasie: dit is een procedure waarbij de bovenste laag van de huid wordt verwijderd om de verschijning van littekens te verminderen.
 • Micro-needling: deze procedure maakt gebruik van kleine naaldjes om microscopische gaatjes in de huid te maken, waardoor de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd en de textuur van de huid verbetert.
 • Chemische peelings: door het aanbrengen van een chemische oplossing op de huid worden de bovenste lagen van de huid verwijderd, waardoor nieuwe, gezondere huidcellen naar voren komen en de zichtbaarheid van littekens wordt verminderd.
 • Lasertherapie: verschillende soorten lasers kunnen worden gebruikt om littekens te behandelen, waarbij gerichte energie wordt gebruikt om de huid te stimuleren en de collageenproductie te bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van behandelingen voor acne littekens kan variëren afhankelijk van de ernst en het type litteken. Het is raadzaam om een dermatoloog of een gekwalificeerde schoonheidsspecialist te raadplegen om de beste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie te bespreken.

Welke soorten acne zijn er?

Er zijn verschillende soorten acne die kunnen variëren in ernst en symptomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van acne:

Acne vulgaris

Dit is de meest voorkomende vorm van acne en omvat puistjes, mee-eters en af en toe ontstekingen. Het kan mild tot matig zijn en komt vaak voor tijdens de tienerjaren.

Acne conglobata

Dit is een ernstigere vorm van acne die wordt gekenmerkt door grote ontstekingen, cysten en diepe abcessen. Het kan langdurig zijn en kan leiden tot littekens.

Acne inversa

Acne inversa, ook wel hidradenitis suppurativa genoemd, treft meestal de oksels, liezen en andere gebieden met haarzakjes. Het veroorzaakt pijnlijke ontstekingen en abcessen.

Acne excoriée des jeunes filles

Deze vorm van acne treft vaak adolescenten, vooral meisjes. Het wordt veroorzaakt door het veelvuldig aanraken, krabben of uitknijpen van puistjes, waardoor ontstekingen en littekens kunnen ontstaan.

Acne fulminans

Dit is een zeldzame en ernstige vorm van acne die gepaard gaat met plotselinge, hevige ontstekingen, koorts en gewrichtspijn. Het vereist vaak medische behandeling.

Acne neonatorum

Bij pasgeborenen kunnen kleine puistjes of mee-eters voorkomen. Dit wordt acne neonatorum genoemd en het verdwijnt meestal vanzelf zonder behandeling.

De grootste fabels over acne

Er circuleren veel mythes en misvattingen over acne. Hier zijn enkele veelvoorkomende fabels die je dus niet voor waarheid aan moet zien:

 • Acne wordt veroorzaakt door vuil: het is belangrijk om te weten dat acne niet wordt veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne of vuil. Het ontstaat door interne factoren zoals hormonen en talgproductie.
 • Zonlicht helpt bij het genezen van acne: hoewel blootstelling aan de zon tijdelijk de symptomen van acne kan verminderen, kan het op de lange termijn de huid beschadigen en ontstekingen verergeren.
 • Knijpen en uitknijpen van puistjes helpt: het uitknijpen van puistjes kan de ontsteking verergeren en littekens veroorzaken. Het is beter om dit aan een professional over te laten.
 • Make-up veroorzaakt acne: hoewel sommige make-upproducten mogelijk comedogene ingrediënten bevatten die poriën kunnen verstoppen, zijn er ook niet-comedogene opties beschikbaar die veilig zijn voor acne-gevoelige huid.

Het is belangrijk om betrouwbare bronnen te raadplegen en de juiste informatie over acne te verkrijgen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over je huidverzorging.

Speelt voeding een rol bij acne?

Er is enige discussie over de relatie tussen voeding en acne. Hoewel er geen specifiek voedingsmiddel is dat acne veroorzaakt, kunnen bepaalde voedingsgewoonten mogelijk bijdragen aan het ontstaan of verergeren van acne bij sommige individuen.

Zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals suikerhoudende snacks en bewerkte koolhydraten, worden soms in verband gebracht met een verhoogd risico op acne. Daarnaast kan een onevenwichtige voeding, die arm is aan voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, de huidgezondheid negatief beïnvloeden.

Hoewel de relatie tussen voeding en acne individueel kan verschillen, kan het nuttig zijn om je voedingspatroon in de gaten te houden en te experimenteren met het verminderen van zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index om te zien of dit invloed heeft op je acne. Het is echter altijd raadzaam om met een gezondheidsprofessional te praten voordat je drastische veranderingen aanbrengt in je dieet.

Met de juiste zorg, behandeling en informatie kun je acne onder controle krijgen en werken aan een gezonde, stralende huid.

Geschreven door
May
Founder

Verder lezen...

Wallen onder ogen: zo pak je ze voor eens en altijd aan

Er is niets zo vervelend als wakker worden en geconfronteerd worden met die vervelende wallen onder je...

Vitamine C doet wonderen voor je huid!

Ben jij al bekend met de magische krachten van vitamine C voor je huid? Deze krachtige vitamine...

Zo verzorg je jouw vette gezichtshuid

Voor degenen onder ons met een vette huid, kan het soms een uitdaging zijn om de juiste...