Blog

Zo ga je om met een (extreem) droge huid

Een droge huid kan bijzonder vervelend zijn, vooral wanneer je er erg veel last van ervaart. Maar geen zorgen, met de juiste aanpak kun je je huid verzorgen en weer laten stralen! In dit artikel delen we waardevolle tips om jouw droge huid te behandelen en van een gezonde gloed te voorzien.

Wat is nu precies de oorzaak van een droge huid?

Een droge huid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals genetica, weersomstandigheden en je huidverzorgingsroutine. In sommige gevallen kan het zelfs een teken zijn van een onderliggende huidaandoening. Het ontbreken van voldoende vocht en vet in de huidbarrière kan leiden tot een droge, trekkerige huid. Het begrijpen van de mogelijk oorzaken kan je helpen bij het kiezen van de juiste aanpak. Laten we eens wat verder inzoomen op de factoren welke de oorzaak kunnen zijn voor een droge huid:

 • Genetica: je huidtype is deels genetisch bepaald. Als een droge huid veel in je familie voorkomt, heb je mogelijk meer kans om er ook last van te hebben.
 • Weersomstandigheden: koud weer, lage luchtvochtigheid en wind kunnen allemaal bijdragen aan het uitdrogen van je huid.
 • Verkeerde huidverzorgingsproducten: sommige zepen, reinigers en cosmetica bevatten agressieve chemicaliën die je huid kunnen ontdoen van natuurlijke oliën, wat resulteert in uitdroging.
 • Langdurige blootstelling aan water: langdurig baden of douchen, vooral in heet water, kan de beschermende oliën van je huid verwijderen.
 • Leeftijd: naarmate je ouder wordt, vertraagt de talgproductie en neemt het vermogen van je huid om vocht vast te houden af.
 • Medicijnen: bepaalde medicijnen, zoals diuretica en retinoïden, kunnen een droge huid als bijwerking hebben.
 • Onderliggende huidaandoeningen: aandoeningen zoals eczeem, psoriasis en dermatitis kunnen leiden tot een droge huid.

Welke kenmerken heeft een droge gezichtshuid?

Een droge gezichtshuid kan zich manifesteren als een strak gevoel, ruwheid en zelfs schilfers. De huid kan er dof uitzien en gevoeliger zijn voor irritaties. Het is belangrijk om te onthouden dat een droge huid niet alleen een kwestie is van vocht, maar ook van lipiden. Een gezonde huidbarrière is cruciaal om vocht vast te houden en je huid soepel te houden.

En waarom schilfert mijn huid?

Huidschilfers kunnen optreden als gevolg van een verminderde afschilfering van dode huidcellen. Een droge huid kan de natuurlijke exfoliatie verstoren, waardoor dode huidcellen langer op het oppervlak blijven en schilfering veroorzaken. Dit kan dan weer leiden tot een ongelijkmatige huidtextuur en doffe teint.

Welke crème gebruik ik voor mijn gezicht?

Het kiezen van de juiste crème is essentieel voor het behandelen van een droge huid. Zoek naar een rijke, vochtinbrengende crème die ingrediënten bevat zoals hyaluronzuur, glycerine en ceramiden. Deze ingrediënten helpen bij het herstellen van de vochtbarrière en het vasthouden van vocht. Voor een extreem droge huid kun je overwegen om een crème met een iets dikkere textuur te gebruiken, zoals een balsem. Breng de crème royaal aan op een gereinigd gezicht, bij voorkeur na het aanbrengen van een hydraterend serum.

De belangrijkste tips bij een droge huid

 • Vermijd hete douches: heet water kan je huid verder uitdrogen, dus kies voor lauwwarm water en beperk je douchetijd.
 • Hydrateer van binnenuit: drink voldoende water om je huid gehydrateerd te houden van binnenuit.
 • Gebruik milde reinigers: kies voor zachte, zeepvrije reinigers die je huid niet strippen van natuurlijke oliën.
 • Gebruik een vochtinbrengend masker: af en toe een hydraterend masker gebruiken kan je huid een boost geven en schilfers verminderen.
 • Bescherm tegen de zon: zelfs een droge huid heeft bescherming nodig tegen de zon. Gebruik een breed-spectrum zonnebrandcrème met minimaal SPF 30.
 • Overweeg een luchtbevochtiger: vooral in droge klimaten kan een luchtbevochtiger in huis helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Met deze tips kun je jouw droge huid doeltreffend behandelen en weer laten stralen. Het vergt wat toewijding, maar een gezonde, gehydrateerde huid is het zeker waard!

Geschreven door
Tahnee
Allround specialist

Verder lezen...

Help! Ik heb eczeem

Je bent een vrouw in de bloei van je leven, en je besteedt veel aandacht aan huidverzorging...

Grove poriën: valt er van af te komen?

Poriën zijn kleine openingen in onze huid die dienen als kanalen voor talg, zweet en andere natuurlijke...

Een gevoelige huid: oorzaak en behandelingen

Een gevoelige huid kan een ware uitdaging zijn. Het lijkt alsof je huid reageert op de kleinste...