Blog

Help! Ik heb eczeem

Je bent een vrouw in de bloei van je leven, en je besteedt veel aandacht aan huidverzorging om die prachtige, stralende teint te behouden. Maar soms kan er een onverwachte gast opduiken: eczeem. Wat is het eigenlijk, en hoe kun je ermee omgaan? In deze blog duiken we dieper in de wereld van eczeem, van wat het is tot de mogelijke behandelingen.

Wat is eczeem?

Eczeem is geen onbekende term in de wereld van huidverzorging. Het is een veelvoorkomende huidaandoening die zich kan manifesteren in verschillende vormen en gradaties. Maar in essentie is eczeem een ontstekingsziekte van de huid. Wat het zo vervelend maakt, is de jeuk die het met zich meebrengt. Het is als die onweerstaanbare drang om te krabben, zelfs als je weet dat het niet goed is.

De verschillende soorten eczeem

Wat eczeem nog ingewikkelder maakt, is dat het verschillende gedaantes kan aannemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen:

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem, ook wel bekend als roos, komt vaak voor op de hoofdhuid. Het kan leiden tot schilfering, jeuk en irritatie. Voor degenen onder ons die graag hun haar laten stralen, kan seborroïsch eczeem een flinke tegenslag zijn.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een veelvoorkomende vorm van eczeem, vooral bij kinderen. Het gaat gepaard met een droge, jeukende huid en rode plekken. Deze kunnen er niet alleen onaangenaam uitzien, maar ook oncomfortabel aanvoelen.

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem, officieel tinea pedis genoemd, is een type eczeem dat voornamelijk de voeten treft. Dit type eczeem gedijt in vochtige omgevingen, zoals zwembaden en kleedkamers. Als je graag naar de schoonheidssalon gaat en je voeten zijn een punt van trots, kan zwemmerseczeem een bron van zorgen zijn.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem staat bekend om de kleine blaren die op de handen en voeten kunnen verschijnen. Deze blaren kunnen niet alleen pijnlijk zijn, maar ook jeuk veroorzaken. Het is moeilijk om je handen en voeten er op hun best uit te laten zien als dyshidrotisch eczeem opspeelt.

Nummulair eczeem

Nummulair eczeem wordt gekenmerkt door muntvormige rode plekken op de huid. Deze plekken kunnen jeuken en zijn vaak droog en schilferig. Voor vrouwen die veel waarde hechten aan een egale huid, kunnen deze plekken een bron van frustratie zijn.

De oorzaak van eczeem

Nu je meer inzicht hebt in de verschillende vormen van eczeem, vraag je je misschien af wat de oorzaak ervan is. Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat eczeem een complexe aandoening is met diverse mogelijke oorzaken.

Erfelijkheid speelt een rol, wat betekent dat als eczeem in je familie voorkomt, je een grotere kans hebt om het ook te ontwikkelen. Maar er zijn ook omgevingsfactoren zoals allergieën, blootstelling aan bepaalde chemicaliën en stress die bijdragen aan het ontstaan van eczeem.

Het is belangrijk om te benadrukken dat eczeem geen besmettelijke aandoening is, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het overdragen ervan op anderen.

Het beste middel tegen eczeem

Als je behoort tot de groep vrouwen die huidverzorging hoog in het vaandel heeft staan en bereid is om te investeren in een egale huid, dan wil je natuurlijk ook weten wat het beste middel is tegen eczeem. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:

  • Hydratatie: een van de belangrijkste aspecten van het beheersen van eczeem is het goed gehydrateerd houden van je huid. Gebruik dagelijks een goede kwaliteit moisturizer die geschikt is voor de gevoelige huid.
  • Milde reiniging: kies voor zachte, hypoallergene reinigingsmiddelen om je huid schoon te houden zonder deze te irriteren.
  • Vermijd triggers: probeer te achterhalen welke factoren jouw eczeem kunnen verergeren. Dit kunnen bepaalde voedingsmiddelen, stoffen of zelfs stress zijn. Als je de triggers kent, kun je proberen ze te vermijden.
  • Medicijnen: in sommige gevallen kan je arts medicatie voorschrijven, zoals corticosteroïden, om de ontsteking te verminderen en jeuk te beheersen.
  • Consulteer een dermatoloog: als je eczeem ernstig is of niet lijkt te reageren op zelfzorgmaatregelen, raadpleeg dan een dermatoloog. Ze kunnen specifieke behandelingen en advies bieden om je huidprobleem te beheersen.
  • Levensstijl aanpassingen: een gezonde levensstijl kan ook bijdragen aan het verminderen van eczeemklachten. Voldoende slaap, een gebalanceerd dieet en stressmanagement zijn allemaal belangrijk voor een gezonde huid.
  • Professionele huidverzorging: overweeg een bezoek aan een schoonheidssalon met ervaring in het behandelen van huidaandoeningen zoals eczeem. Sommige behandelingen, zoals speciale gezichtsbehandelingen en huidverzorgingsproducten, kunnen de symptomen verlichten en je helpen om die gewenste egale huid te behouden.

Het belangrijkste is om geduldig te zijn en te beseffen dat het beheersen van eczeem een voortdurende inspanning kan zijn. Het kan soms even duren om de juiste aanpak te vinden die voor jou werkt, maar met de juiste zorg en aandacht kun je je huid gezond en stralend houden, ondanks eczeem.

Geschreven door
May
Owner / allround specialist

Verder lezen...

Acne: dit moet je erover weten

Acne, een veelvoorkomend huidprobleem dat zich zeker niet beperkt tot de tienerjaren, vormt een uitdaging voor zowel...

Wallen onder ogen: zo pak je ze voor eens en altijd aan

Er is niets zo vervelend als wakker worden en geconfronteerd worden met die vervelende wallen onder je...

Vitamine C doet wonderen voor je huid!

Ben jij al bekend met de magische krachten van vitamine C voor je huid? Deze krachtige vitamine...