Blog

Grove poriën: valt er van af te komen?

Wat zijn poriën?

Poriën zijn kleine openingen in onze huid die dienen als kanalen voor talg, zweet en andere natuurlijke oliën die nodig zijn om de huid gezond te houden. Ze zijn overal op ons lichaam te vinden, maar zijn meestal meer zichtbaar op het gezicht, vooral in de T-zone (voorhoofd, neus en kin).

Waarom heb je grote poriën?

Grote poriën kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 1. Erfelijkheid: de grootte van je poriën kan genetisch bepaald zijn. Als je ouders grote poriën hebben, is de kans groter dat jij dat ook hebt.
 2. Verhoogde talgproductie: mensen met een vette huid hebben vaak grotere poriën omdat de talgklieren meer talg produceren, waardoor de poriën uitrekken.
 3. Leeftijd: naarmate we ouder worden, verliest onze huid elasticiteit en stevigheid, waardoor poriën groter kunnen lijken.
 4. Blootstelling aan de zon: langdurige blootstelling aan de zon kan de huid beschadigen en de productie van collageen en elastine verminderen, waardoor de poriën hun structuur verliezen.

Is er van grove poriën af te komen?

Hoewel het moeilijk is om poriën permanent te verkleinen of te verwijderen, zijn er wel stappen die je kunt nemen om ze minder zichtbaar te maken en de huid te verbeteren. Graag leggen we een aantal tips aan je voor welke kunnen helpen bij het verkleinen van grove poriën.

7 Tips om poriën te verkleinen

 1. Reinig je huid grondig: verwijder dagelijks vuil, make-up en overtollige olie om verstopte poriën te voorkomen. Gebruik een milde gezichtsreiniger die geschikt is voor jouw huidtype.
 2. Exfolieer regelmatig: het regelmatig exfoliëren van je huid kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het schoonhouden van je poriën. Kies voor een zachte exfoliant die geschikt is voor jouw huid.
 3. Gebruik producten met retinol: retinol, een vorm van vitamine A, kan helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van poriën door de huidtextuur te verbeteren en de productie van collageen te stimuleren.
 4. Gebruik kleimaskers: kleimaskers kunnen helpen bij het absorberen van overtollige olie en onzuiverheden, waardoor de poriën tijdelijk kleiner lijken.
 5. Gebruik producten met salicylzuur: salicylzuur kan helpen bij het verwijderen van overtollige talg en het voorkomen van verstopte poriën. Kies voor producten met een lage concentratie salicylzuur om de huid niet te irriteren.
 6. Bescherm je huid tegen de zon: gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met ‘breedspectrum’ om schade door de zon te voorkomen en de huid te beschermen.
 7. Raadpleeg een dermatoloog of schoonheidsspecialiste: als je ernstige huidproblemen hebt of je poriën echt wilt verminderen, kan een dermatoloog of professionele schoonheidsspecialiste je de beste behandelingsopties bieden, zoals lasertherapie of chemische peelings.

Hoewel grove poriën misschien niet volledig verdwijnen, kun je met de juiste huidverzorgingsroutine en behandelingen wel de zichtbaarheid ervan verminderen. Vergeet niet dat het belangrijk is om geduldig te zijn en consequent te blijven in je huidverzorgingsroutine voor de beste resultaten.

Geschreven door
Benthe
Allround specialist

Verder lezen...

Een gevoelige huid: oorzaak en behandelingen

Een gevoelige huid kan een ware uitdaging zijn. Het lijkt alsof je huid reageert op de kleinste...

Collawat? Wat is collageen en welke voordelen heeft het?

Collageen is een veelbesproken term in de wereld van huidverzorging, maar wat is collageen nu precies? En...

Pigmentvlekken: zo kom je er weer van af

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend huidprobleem waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Deze donkergekleurde vlekken, ook wel...