Blog

Welke rol speelt niacinamide bij huidverbetering?

Niacinamide is inmiddels een bekend stofje in de wereld van huidverzorging en wordt ook steeds populairder als ingrediënt in verschillende cosmetische producten. Maar wat is niacinamide precies en welk effect heeft het op je huid? In deze blog zullen we dieper ingaan op dit krachtige ingrediënt en ontdekken waarom het zo geliefd is bij huidverzorging.

Wat is niacinamide?

Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, is een wateroplosbare vitamine die essentieel is voor onze algehele gezondheid. Naast het innemen ervan via voedingssupplementen of voedsel, wordt niacinamide ook veel gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de vele voordelen voor de huid.

Welk effect heeft niacinamide op je huid?

Niacinamide heeft een breed scala aan voordelen voor de huid, waardoor het een veelzijdig en effectief ingrediënt is in huidverzorgingsproducten. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 • Vermindering van ontstekingen: niacinamide heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het roodheid en irritatie kan verminderen, vooral bij mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals rosacea.
 • Vochtbalans: het helpt de huidbarrière te versterken en vocht vast te houden, waardoor de huid gehydrateerd blijft en vochtverlies wordt verminderd.
 • Vermindering van hyperpigmentatie: niacinamide kan helpen bij het verminderen van donkere vlekken en hyperpigmentatie door de melanineproductie te reguleren.
 • Regulatie van talgproductie: voor mensen met een vette huid kan niacinamide helpen bij het reguleren van de talgproductie en het verminderen van overtollige olie.
 • Antioxidant eigenschappen: het werkt als een antioxidant en beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen, die de huidveroudering kunnen versnellen.

Voor welke huidtypen is niacinamide geschikt?

Niacinamide is geschikt voor bijna alle huidtypen, dankzij de milde en niet-irriterende eigenschappen. Het is vooral gunstig voor mensen met een:

 • Gevoelige huid
 • Acne-gevoelige huid
 • Vette huid
  Verouderende huid

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen kan het ook helpen bij het verminderen van roodheid en irritatie bij mensen met een gevoelige huid.

In welke levensmiddelen zit vitamine B3?

Naast het gebruik van niacinamide in huidverzorgingsproducten, kun je vitamine B3 ook binnenkrijgen via voeding. Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B3 zijn:

 • Vlees: rundvlees, kip, kalkoen, en varkensvlees bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamine B3.
 • Vis: zalm, tonijn en makreel zijn goede bronnen van vitamine B3.
 • Noten en zaden: pinda’s, zonnebloempitten en lijnzaad bevatten ook vitamine B3.
 • Granen: volkoren granen, zoals bruine rijst en volkoren tarwe, zijn ook rijk aan vitamine B3.
 • Groenten: groenten zoals champignons, avocado en erwten bevatten kleine hoeveelheden vitamine B3.

Hoewel het eten van deze voedingsmiddelen kan bijdragen aan de inname van vitamine B3, kan het aanbrengen van niacinamide rechtstreeks op de huid in huidverzorgingsproducten doelgerichter zijn voor specifieke huidproblemen.

Geschreven door
Angela
Allround specialist

Verder lezen...

Acne: dit moet je erover weten

Acne, een veelvoorkomend huidprobleem dat zich zeker niet beperkt tot de tienerjaren, vormt een uitdaging voor zowel...

Wallen onder ogen: zo pak je ze voor eens en altijd aan

Er is niets zo vervelend als wakker worden en geconfronteerd worden met die vervelende wallen onder je...

Vitamine C doet wonderen voor je huid!

Ben jij al bekend met de magische krachten van vitamine C voor je huid? Deze krachtige vitamine...